Mreže 0009

Objavljeno 24. 10. 2013 | autor Matija

0

Koje su karakteristike potrebne za izgradnju liderstva i suradnje?


U vrijeme kada je suradnja zaposlenika važnija nego ikad, potrebno je da temelji na kojima se suradnja i radno okruženje grade budu jasno postavljeni. Poslovna društvena mreža budi uspavani talent u organizaciji i otvara izravni i trajni kanal komunikacije i olakšane suradnje među zaposlenicima, te je idealni alat za razmjenu znanja, savjeta, dvojba i ideja, ali i „buđenja“ pojedinaca u poduzeću.

Horizontalna komunikacija koju pruža poslovna društvena mreža stavlja sve zaposlenike u istu situaciju, te im daje iste mogućnosti kako bi podijelili svoje dragocjeno znanje s kolegama. Međutim, za uspjeh modela koji će poticati suradnju prva stvar koja bi trebala postojati je uvjerenje o prednostima onih koji ih vode. Važno je da je jasno koje su karakteristike oko kojih treba brinuti kako bi suradnja poprimila oblik uspjeha. Na Zyncro blogu istaknuli su sljedeće karakteristike:

1. Definirajte i provodite zajednički cilj – tim je skupina ljudi koja radi zajedno na zajedničkom cilju. Bez tog zajedničkog cilja, tim ne postoji. Bez cilja, skupina zaposlenika neće imati motivaciju, a ni značenje.

2. Slušajte i budite strpljivi – to je važno kako bi se potaknuo svaki član tima predstavi svoje ideje kako bi se one uzele u obzir prilikom uspostave taktike i prioriteta. To mora biti odrađeno s razumijevanjem, bez gubitka spokoja u trenutku suočavanja s problemima.

3. Povjerenje – timski rad zahtijeva povjerenje u sposobnosti drugih.

4. Definirajte uloge – voditelj suradnje mora biti u stanju definirati ulogu svakog člana tima tražeći najveću učinkovitost.

5. Komunikacijske vještine – za postizanje ciljeva potrebno je razumjeti potrebe tima ili prepoznati napore i postignuća. Također, potrebne su i za povezivanje svih u organizaciji samog poduzeća s poslovnim ciljevima i prenošenjem korporativne potrebe.

6. Cijenite i upravljajte raznolikošću – što su više različiti i komplementarni članovi tima, to bolje. Voditelj mora vidjeti korist u timu sastavljenom od različitih osoba, biti spreman s navedenim se nositi i bolje iskoristiti raznolik talent.


Tagovi: , , , , , , , ,


O autoruComments are closed.

Natrag na vrh ↑